Η Ελληνική Εταιρεία για τη μελέτη της περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης ιδρύθηκε το 2008 από γιατρούς που πρωτοεφάρμοσαν τη μέθοδο στην Ελλάδα, οι οποίοι ήταν οι Αντώνιος - Απόστολος Τέντες και Ιωάννης Σπηλιώτης, με σκοπό την ανάπτυξη και εφαρμογή της μεθόδου στη χώρα μας ενώ παράλληλα ξεκίνησαν την εφαρμογή μιας σειράς ερευνητικών πρωτοκόλλων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί και παρακολουθήσει τα σεμινάρια της εταιρείας 75 γιατροί (Χειρουργοί, Αναισθησιολόγοι, Παθολόγοι, Ογκολόγοι και Γυναικολόγοι), από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε 2 χρόνια. Το τελευταίο σεμινάριο έγινε το Φεβρουάριο του 2011 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Μεταξά και το επόμενο προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2013 στο Διδυμότειχο.

Η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3540/Β/2016) για τον καθορισμό όρων, προϋποθέσεων και ενδείξεων για την εφαρμογή της μεθόδου της Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής και Ενδοπεριτοναϊκής Υπερθερμικής Χημειοθεραπείας (HIPEC), αξιολόγηση Νοσοκομείων και Ιδιωτικών Κλινικών ως κατάλληλα για τη διενέργεια της.