Ο καρκίνος αποτελεί την 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως με περίπου 9-10 εκατομμύρια απώλειες ετησίως.

Το 2020 19.800.000 νέα περιστατικά διαγνώστηκαν σε όλο τον κόσμο και υπάρχει πρόβλεψη ότι μέχρι το 2050 κάθε χρόνο 25.000.000 άτομα θα προσβάλλονται από καρκίνο.

4worlddaycancerΥπάρχει παγκόσμια μια ανισοκατανομή στην πρόληψη αλλά και στην πρόσβαση στην ΕΓΚΑΙΡΗ  διάγνωση.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι η πιο σημαντική θεραπευτική παρέμβαση   που οδήγησε τα τελευταία 30 χρόνια σε μείωση της θνητότητας κατά 40% στον καρκίνο του μαστού, 53% στον καρκίνο του προστάτη και κατά 52% στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

old1Αν και το γήρας δεν είναι ασθένεια, αλλά μια φάση της ζωής, συνδέεται με αλλαγές στη σωματική, ψυχική και διανοητική κατάσταση του ανθρώπου, που τον καθιστούν πιο ευάλωτο σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες.

 Για τις νεοπλασματικές παθήσεις η ηλικία είναι ένας από τους πιο ουσιαστικούς παράγοντες κινδύνου.

Περίπου 60% των κακοηθών νεοπλασμάτων εμφανίζονται σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών.

karkinos poios eisaiΟ πόνος αποτελεί μια πολύ προσωπική εμπειρία για τον καθένα από μας. Είτε είναι σωματικός, είτε ψυχικός δεν υπόκειται σε κάποια κλίμακα μέτρησης και ούτε υπάρχουν γι΄αυτόν απόλυτοι αριθμοί. Υπάρχει ίσως ενός είδους κατηγοριοποίηση σε ήπιο, μέτριο και οξύ πόνο αλλά αυτό γίνεται μόνο μέσω της μελέτης των συμπτωμάτων του και όχι της μέτρησης της ουσίας του.

patra2018

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η διάλεξη μου με θέμα «Πώς θα αλλάξουμε την καθημερινότητα» στους μαθητές και φοιτητές στο συνέδριο της Πάτρας «ΝΕΟΙ & ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ:Το Ευ Ζην, υπόθεση όλων μας», στις 18 Μαΐου 2018.

Στην προσέγγιση για το τι είναι καθημερινότητα, ανεξαρτήτως ηλιακής κατανομής, θα έλεγα ότι είναι η προσπάθεια για επιβίωση και ΖΩΗ, ενώ παράλληλα η ίδια αυτή προσπάθεια σου τρώει τις σάρκες εκ των έσω, θα πρέπει κανείς να έχει τη δύναμη να ζωγραφίζει ένα χαμόγελο στην καθημερινότητα του όταν όλα γύρω του είναι μαύρα και αυτό το χαμόγελο να το ζωγραφίζει με χρώματα.

       Ποια είναι όμως η δική σας καθημερινότητα;

Διατροφή & Lifestyle στην προστασία του καρκίνου

Ο ρόλος της ασθένειας

Παρουσίαση Βιβλίου

Παρουσίαση βιβλίου

Πώς να αποφύγουμε τον καρκίνο

Ημερίδα «Καρκίνος και Υγεία»

Πρόληψη - Έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος

Περιβάλλον, διατροφή και τρόπος ζωής στους μηχανισμούς καρκινογένεσης

«Περιβάλλον, Διατροφή και Συνήθειες στους Μηχανισμούς Καρκινογένεσης»

Ομιλία «Καθημερινότητα και Υγεία»